Meillä Hetassa perheystävällisyys ja työntekijöiden erilaisten elämäntilanteiden huomioiminen on tärkeää. Yksi strategiamme painopistealueista on hyvinvoiva henkilöstö, ja perheystävällisyyden ottamisella osaksi jokapäiväistä johtamista, on vaikutusta henkilöstön jaksamiseen ja hyvinvointiin. Perheystävällisestä toimintakulttuurista hyötyy yksilön lisäksi koko perhe.
Kuinka sitten perheystävällisyys konkreettisesti näkyy arjessamme?
Yhteiset pelisäännöt
Käytössämme on henkilöstökäsikirja, johon yhteiset toimintamallit ja pelisäännöt on kirjattu ylös. Pelisäännöt ovat koko henkilöstön nähtävillä ja käsikirja toimii myös esihenkilöiden johtamisen tukena. Tällä tavoin varmistamme sen, että johtaminen on tasalaatuista ja tasapuolista sekä tukee henkilöstön yhdenvertaisuutta. Perheystävällisyyden huomioiminen koskee Hetalla kaikkia, ei vain lapsiperheitä.
Työnteon joustavuus ja varhainen välittäminen
Käytössämme on liukuva työaika, joka mahdollistaa sen, että työpäiviä voi rytmittää ja suunnitella omien aikataulujen mukaan sekä käyttää vapaita ja työajan joustoja tarpeen vaatiessa. Keskellä työpäivää on mahdollista lähteä käymään vaikka lapsen koulutapaamisessa tai ikääntyneen vanhemman tueksi lääkärikäynnille. Kannustamme siihen, että kertyneet liukumat pidetään vapaana. Säännöllisissä one-to-one -keskusteluissa esihenkilö ja työntekijä keskustelevat yhdessä aktiivisesti työn sisällöstä, työkuormasta ja jaksamisesta.
Hetalla voi tehdä etätyötä oman halukkuutensa mukaan. Osa henkilöstöstämme on täysin etänä, osa lähes aina toimistolla ja suurin osa jotain siltä väliltä. Se, että etätyötä voi tehdä oman tarpeen mukaan, ilman lupaa kysymättä, auttaa myös työ- ja perhe-elämän yhdistämisessä.
Välillä henkilökohtainen tilanne voi vaatia osa-aikaista työskentelyä. Tästä Hetalla on mahdollista sopia joustavasti. Osa-aikatyöstä sovitaan aina määräaikaisesti, jolloin työntekijällä on mahdollisuus halutessaan palata takaisin kokoaikatyöhön tai jatkaa osa-aikaista työntekoa. Myös moniammatilliset työterveyspalvelut varmistavat riittävän hyvinvoinnin tuen muuttuvissa tilanteissa.
Perhevapaakäytännöt
Pienen lapsen sairastuessa, on vanhemmalla jo työehtosopimuksenkin mukaan lupa jäädä hoitamaan sairasta lasta kotiin. Hetassa olemme kuitenkin halunneet tuoda tähänkin vielä enemmän joustoa ja sairaan lapsen hoitoon käytetty palkallinen poissaoloaika on mahdollista jakaa useammalle kokonaiselle tai osittaiselle päivälle. Mikäli esimerkiksi toinen vanhempi hoitaa lasta osan ajasta tai lapsen sairauden luonne sen sallii, työntekijä voi omasta aloitteestaan työskennellä osa-aikaisesti lapsen sairauden aikana. Näin voidaan varmistaa lapsen sairauden parantuminen ennen palaamista takaisin kouluun tai päivähoitoon.
Perhe- ja vanhempainvapaiden käytössä olemme myös joustavia ja haluamme tukea jokaisen perheen yksilöllisiä tarpeita. Vanhempainvapaata on mahdollista sopia käytettäväksi useammassa erässä tai osittaisena, niin että osa viikosta ollaan töissä ja osa viikosta vanhempainvapaalla. Tällaisiin ratkaisuihin aloite tulee aina työntekijältä itseltään. Pitkillä perhevapailla oleviin pidetään säännöllisesti yhteyttä, informoidaan työpaikalla tapahtuneista mahdollisista muutoksista ja heitä kutsutaan mukaan työpaikan yhteisiin tapahtumiin esim. pikkujouluihin. Töihin paluuta takaisin perhevapaalta tuetaan ja keskustellaan mm. tarpeesta uudelleenperehdytykseen pitkän vapaan jälkeen.
Heidi Hirvasoja
Palvelupäällikkö, HR